Унгария разшири временната забрана за внос на украински селскостопански продукти, като

...
Унгария разшири временната забрана за внос на украински селскостопански продукти, като
Коментари Харесай

Унгария разширява забраната за внос на храни от Украйна

Унгария разшири краткотрайната възбрана за импорт на украински селскостопански артикули, като включи в нея мед, вино, самун, захар и редица месни и зеленчукови артикули, оповестява " Франс прес ".

Списъкът на неразрешените артикули беше разгласен в държавно разпореждане, откакто в събота Будапеща разгласи възбрана на вноса на зърно, маслодайни семена и няколко други продукта.

През последните дни Полша, Унгария и Словакия забраниха вноса на зърно и други хранителни артикули от Украйна, откакто понижението на цените докара до митинги на локалните фермери.

Припомняме, по-рано днес България също наложи краткотрайна забрана за импорт на храни от Украйна, като изключение ще се прави единствено за директно преминаващите артикули.

През май предходната година Европейският съюз позволи на Киев да изнася запасите си от зърно през блока, откакто блокирането на черноморските ѝ пристанища след съветската инвазия изостри международната продоволствена рецесия.

Страните членки на Европейски Съюз се съгласиха да внасят избрани артикули от Украйна без количествени ограничения и без митнически и публични инспекции.

Въпреки това съгласно Будапеща забележителна част от продуктите не напущат Съюза, а се продават на дъмпингови цени в страните членки.

" При неналичието на обвързване за съблюдаване на строгите индустриални правила, изисквани от законодателството на Европейски Съюз, украинските артикули имат конкурентно преимущество, което води до съществени разстройства на вътрешния пазар на страните членки ", се показва в постановлението на унгарското държавно управление.

Уточнява се, че забраната ще се ползва и за вноса на брашно, олио за готвене и вино.

Временната мярка ще продължи от през днешния ден, 19 април, до 30 юни, но няма да се ползва за преноса на тези артикули през Унгария.

Унгарските управляващи ще запечатат пратките със засегнатите артикули на границата и ще ги следят благодарение на електронни устройства и патрули. Превозвачите, които нарушават разпоредбите, могат да бъдат санкционирани до цялостната стойност на пратката.

Вчера Полша и Украйна се договориха за възобновяване на преноса на украинско зърно през Полша, откакто по-рано Варшава забрани вноса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР